Het nut van imiteren
Kinderen doen jouw gedrag na en hier zijn ze al vanaf zeer jonge leeftijd toe in staat. Dit gebeurt vaak onbewust, maar het is één van de belangrijkste manieren waarop kinderen leren. Het begint al in de babytijd, denk bijvoorbeeld aan hoe blij je kind wordt van een knuffel. Of hoe je peuter een spelletje ‘kiekeboe’ nadoet. Begroet jij een buurman op straat, dan zal je kleuter dit voorbeeld volgen, omdat hij of zij dat van jou heeft gezien.
In het brein wordt er een speciale groep cellen actief bij het zien van gedrag van anderen: de ‘spiegelneuronen’. Het woord zegt het al bijna, deze groep cellen wordt geactiveerd wanneer we anderen iets zien doen. Het is niet alleen de actie die wordt geregistreerd, maar ook de onderliggende bedoeling en de reactie die het gedrag oproept. Dit is waarom kinderen vaak gedrag niet alleen nadoen, maar ook het gevoel achter dat gedrag leren begrijpen en reproduceren. Dit mechanisme is een cruciaal onderdeel van het sociale leerproces en helpt kinderen om de wereld om zich heen te begrijpen.
“Kinderen doen wat jij doet, niet wat jij zegt”
Kinderen leren niet alleen door actieve interactie met jou, maar ook door simpelweg te kijken naar hoe jij met anderen omgaat. Het zijn niet alleen de woorden die je zegt, maar vooral jouw gedragingen die door je kind worden opgepikt. Hoe jij je gedraagt tegenover anderen heeft dus een directe invloed op hoe je kind zich ontwikkelt in zijn of haar sociale omgang. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve gedragingen. Als je bijvoorbeeld met frustratie reageert op een situatie, zal je kind sneller geneigd zijn om een soortgelijke reactie te vertonen. Lukt het je om kalm en rustig te blijven als je kind heel boos is, dan zal je kind waarschijnlijk zelf ook sneller de rust terugvinden.
Probeer jezelf eraan te herinneren dat jouw gedrag, of het nu bewust of onbewust is, als een spiegel fungeert voor je kind.